De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en de persoonlijke advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, Rudy Giuliani, hebben dinsdag gezegd geen documenten te zullen overhandigen met betrekking tot de correspondentie die de regering heeft gevoerd met Oekraïne.

Beiden leggen daarmee een dagvaarding van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden naast zich neer, dat een onderzoek tot afzetting van de president is begonnen.

Via een dagvaarding was hen opgedragen voor 15 oktober de dossiers te overhandigen aan drie onderzoekscommissies van het Huis die door de Democraten worden geleid. De commissies willen opheldering over de zogeheten Oekraïne-affaire, waarin Trump zijn macht zou hebben misbruikt.

Dat deed de president volgens een klokkenluider door een telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski, waarin hij Zelenski vroeg een onderzoek in te stellen naar zijn politieke rivaal Joe Biden. Ook Giuliani en Pence zouden daarin een rol hebben gespeeld. Trump zegt niets verkeerd te hebben gedaan en spreekt van een heksenjacht.

Lees meer: 6 vragen over de Oekraïne-affaire rond president Trump

Volgens Giuliani is het onderzoek "onwettig". Verder stelt hij dat de informatie die de parlementariërs willen hebben over zijn werk in Oekraïne wordt beschermd door geheimhoudingsplicht. De opstelling van Giuliani kan aanleiding zijn voor het Huis om een rechtszaak te beginnen tegen hem.

Eerder is ook minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken gevraagd documenten te overhandigen. Die heeft daar nog niet op gereageerd. De commissies willen ook verschillende sleutelfiguren over de zaak horen.

Democraten eensgezind over impeachment Trump

Dinsdag hebben alle twaalf presidentskandidaten van de Democratische Partij zich achter hun partijgenoten in het Huis van Afgevaardigden geschaard in het voornemen tot een afzettingsprocedure tegen Trump.

Aan het begin van het vierde Democratische presidentsdebat in de staat Ohio spraken alle twaalf kandidaten hun steun uit voor impeachment. Een krappe maar groeiende meerderheid van de Amerikanen is ook voorstander van het impeachment van Trump. Volgens een poll van de Trump-gezinde nieuwszender Fox News is 51 procent nu voor het verwijderen van de president.

Een afzetting is een tweetrapsraket in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten een meerderheid hebben, bepaalt of er voldoende grond is om zo’n procedure te starten.

Als de procedure eenmaal door het Huis van Afgevaardigden is, wordt de president berecht in de Senaat. De opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof leidt die procedure. Daarna stemmen de senatoren over een afzetting. Daarbij is een tweederdemeerderheid nodig.

De Republikeinen hebben nu een meerderheid in de Senaat; zij bezitten 53 van de 100 zetels. De kans dat Trump daadwerkelijk wordt afgezet door de Senaat, is dus niet zo groot – hij zou dan de allereerste president zijn bij wie het zover komt.

Lees meer: